Łączność CB TTI880&President Florida;) -19km

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plik77
    Drive
    • 2010
    • 71

Łączność CB TTI880&President Florida;) -19km

i jedz tu człowieku z rodzinką w trase, jak nie tir na krajowej to czołówka na austostradzie lub pijany kierowca albo inny pedzący na łeb i szyje wyprzedzający na trzeciego :!:
    Czym dłuzej jezdze po naszych drogach tym bardziej się boje
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Łączność CB TTI880&President Florida -19km

Zawsze chwaliłem funkcjonalność krótkiej bo zaledwie 40cm anteny. Standardem były rozmowy na odległość 8-9km, ale wczoraj antena zaskoczyła mnie bardzo. Podróżując na trasie Ssndomierz - Warszawa, ok. 22.00 tuż po wyjechaniu z miasteczka o nazwie Lipsko usłyszałem, "Mobilki jak trasa na Puławy" potem odpowiedź, że "czysto" a następnie "do Radomia też masz czysto"
    Lekko zszokowany - bo znam te rejony - spojrzałem na licznik i postanowiłem zmierzyć zasięg radia. W międzyczasie zapytałem o trasę Lublin-Radom, żeby zobaczyć czy jestem słyszany. Byłem))
    Od miejsca kontaktu było 19km tak po kilkunastu minutach pokazał licznik!!!

Tak więc jeszcze raz serdecznie pozdrawiam zwolenników anten o długości 1,5m i życzę im równie dobrego odbioru jak i nadawania, a ponadto zazdroszczę im tego wygimnastykowania które mają dzieki manewrom z anteną przy wjeździe do garażu, na parking podziemny itp....

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kazik4x4, coś mi się zdaje, że wsadziłes kij do mrowiska.....od siebie polecam triflexa - to juz całkowicie zapomniesz, ze mam antene cb :diabelski_usmiech
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez piotrek_os
        kazik4x4, coś mi się zdaje, że wsadziłes kij do mrowiska.....od siebie polecam triflexa - to juz całkowicie zapomniesz, ze mam antene cb :diabelski_usmiech
        A kij z tym kijem

Myślałem o triflexie, ale panie kolego w OI nie będę inwestował - wóz roboczy, a w OIIScouta nie chcę tego pakować, bo jak sobie pomyślę, że jakiś mechaniczyna ma grzebać w mojej laluni, później pół wozu nie daj Bóg będzie miało pozrywane spinki lub nie pospinane wszystko jak należy to mnie szlag trafia. A nie mam dnia wolnego czasu żeby stac i mu na ręce patrzeć
        Triflex to faktycznie straszna wygoda, nie do ruszenia antena. Może gdybym więcej jeździł to bym się zdecydował. Ale że raz w tygodniu tylko ruszam się poza miasto - na miście jeżdżę bez radia to mi nie doskwiera chowanie anteny, z resztą nie zdejmuję magnesu, tylko odkręcam w 1-2 sek sam bacik
        Radio mam tak zmontowane, że go nie widać mimo że na wierzchu leży, a kable zasilania i antenowe puszczone są pod fotelami i dywanikami do bagażnika więc nic się nie plącze. A nawet jak natenę schowam do bagażnika, to nie wala się po bagażniku, tylko jest zamknięta w schowku i magesem przyczepiona do nadkola Tak więc ład, skład i porządek

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

kazik4x4, mimo, że też jestem zwolennikiem triflexów itp. wynalazków, to jednak test, o którym piszesz nie jest żadnym miernikiem, bo skąd masz wiedzieć, że Ci, którzy podawali info byłi na trasie Puławy-Radom a nie jechali np. z Puław i Radomia np. do Ożarowa - czyli w tym samym kierunku, a przeciwnym do Twojego?

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez rezon
            kazik4x4, mimo, że też jestem zwolennikiem triflexów itp. wynalazków, to jednak test, o którym piszesz nie jest żadnym miernikiem, bo skąd masz wiedzieć, że Ci, którzy podawali info byłi na trasie Puławy-Radom a nie jechali np. z Puław i Radomia np. do Ożarowa - czyli w tym samym kierunku, a przeciwnym do Twojego?
            A stąd mam pewność kolego, że jeden z nich pytał o trasę na Puławy, a później stwierdził że na Radom, czyli poruszał się trasą nr 12. To że mówił że na Radom czysto potwierdza, że stamtąd jechał, a to że jechał do Puław potwierdza jego pytanie, o to czy będzie miał BP przed Puławami

No i jeszcze to, że to ja ich pierwszy usłyszałem i tym się wbiłem w szok że z takiej odległości, a nie że np. oni odpowiedzieli mi na pytanie gdzie i jak mnie słychać

No niestety nie mogę Ci ich oświadczeń na piśmie pokazać, że byli tam a nie gdzie indziej

No ale skoro taki test nie jest miernikiem, to jaki według Ciebie będzie miarodajny???

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
              jaki według Ciebie będzie miarodajny???
              warto dopytać, gdzie Twój rozmówca się znajduje, a potem zmierzyć sobie "linijką" odległość w linii prostej, np. na map24.pl

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Zamieszczone przez czernobyl
                jaki według Ciebie będzie miarodajny???
                warto dopytać, gdzie Twój rozmówca się znajduje, a potem zmierzyć sobie "linijką" odległość w linii prostej, np. na map24.pl
                Ja zazwyczaj korzystam z wikimapii Ale się nie dopytywałem

Komentarz

• tryton
                  Elegance
                  • 2008
                  • 935

Zamieszczone przez piotrek_os
                  kazik4x4, coś mi się zdaje, że wsadziłes kij do mrowiska
                  Może nie będzie aż tak żle ,ale zgodzę się z opinią rezon dokładnie nie wiadomo gdzie mobile się znajdowały ,a na odbiór i nadawanie ma wpływ tyle czynników że nigdy tak na prawdę nie można określić zasięgu . Ja kiedyś rozmawiałem z babką ona wyjeżdzała z Jędrzejowa a ja z Krakowa w lini prostej ok 45 km antena ML 145 odbiór idealny była to niedziela w eterze cisza . Po tej łączności wcale nie twierdze że na co dzień mam taki zasięg na ML . Jeszcze jedna łączność stroiłem antenkę przed garażem potem wywoływałem na różnych kanałach zgłosił się gość z okolic Zakopanego z bazówki ile w tym prawdy że był z tamtych okolic to nie wiem ale łączność w miarę czysta . Ale czy jest to wyznacznik codziennych zasięgów oczywiście że nie . Na tajfunie niestety nie mogę się pochwalić takimi osiągami i nawet od niego tego nie wymagam . W tajfunie cenie wygodę

Komentarz

• bosman2004
                    Classic
                    • 2009
                    • 20

Witam1
                    Zasieg łączności to nie tylko dobrze zestrojona antenka ale również odpowiednia propagacja dla częstotliwosci CB.
                    Nie dalej jak w sobotę rozmawiałem z Krakowa -centrum z kierowcą z Góry Kalwari t.j. ponad 40 km. Santiago 5po obu stronach. Było to w południe a już ok 15-tej kiszka. Mój sprzet to INTEK M-490 PLUS, antenka MAGNUM 165.
                    Pozdr. Krzysztof

Komentarz

• lukanio63
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 202

Zamieszczone przez bosman2004
                      Witam1
                      Zasieg łączności to nie tylko dobrze zestrojona antenka ale również odpowiednia propagacja dla częstotliwosci CB.
                      Swiete slowa!
                      Prosze Was, nie probujcie wmawiac ludziom ze tak krotkie anteny lataja na codzien po 20km bo to bzdura!
                      Kolego kazik4x4, a jak pada snieg, lub deszcz to jaki masz zasieg? 3-5km??? W miniona zime zrobilem taki maly test wlasnie w okolicach o ktorych piszesz. Mocno padal snieg, temperatura ok -10. Jeden mobil w Kurowie (Lemm AT100 na uchwycie) a ja poruszalem sie w strone Pulaw (sirio ml-145 na uchwycie). Zasieg stracilem w Pulawach za wiaduktem, czyli jakies 15km w linii prostej od pierwszego mobila. Natomiast przy dobrej pogodzie spokojnie daje sie rozmawiac z mobilami z pulaw i okolic.
                      Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                      Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                      Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Panowie, widzę że się bardziej tym ekscytujecie niż to warte.
                        Ja na wstępie opisałem, że było to w nocy, że normalna łączność to 8-9km a te zmierzone 19km to ewenement, traktowany w kategoriach tych "a jednak się da", "jednak można".

Krótko mówiąc chciałem uciąć spekulacje i śmiechy, że na krótkiej antenie to można 2-3km co najwyżej pogadać.
                        Kto chce niech sobie jeździ z 2m batem, kto chce niech sprężynkę 20cm sobie wozi, ale nie ukrywam że mam fun kiedy przede mną na wjeździe na parking podziemny staje gościu i chowa w pośpiechu antenę.

A łączność 45km szacun, ja największa jaką miałem to 31km w linni superprostej. Na jakimś alanie i antenie lemm (takiej ok 1,2m :lol: )

[ Dodano: Wto 30 Mar, 10 12:34 ]
                        Zamieszczone przez lukanio63
                        Zamieszczone przez bosman2004
                        Witam1
                        Swiete slowa!
                        Prosze Was, nie probujcie wmawiac ludziom ze tak krotkie anteny lataja na codzien po 20km bo to bzdura!
                        "Miszczu", wczytaj się dokładnie w początek wątku pisałem że na codzień to 8-9km :lol:

Komentarz

• tryton
                          Elegance
                          • 2008
                          • 935

Latać latają no może nie 20 ale 10 i tylko w jedną stronę a na 50 cm baciku to słyszymy tylko tych z takich odległości co mają długie baty bo niestety my możemy nadawać na 3-5 km

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez tryton
                            Latać latają no może nie 20 ale 10 i tylko w jedną stronę a na 50 cm baciku to słyszymy tylko tych z takich odległości co mają długie baty bo niestety my możemy nadawać na 3-5 km

Taaa, faktycznie. Ja żeby zapytać się o drogę staję na poboczu, rozpalam ognisko i puszczam znaki dymne, potem szybko chyc do wozu i nasłuchuję który dżolas z długą anteną łaskawie mi powie co w trawie piszczy

Komentarz

• lukanio63
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 202

a na 50 cm baciku to słyszymy tylko tych z takich odległości co mają długie baty
                              Czyli na zasadzie- jak Cie widze to Cie slysze :P Taki zarcik...

Komentarz

• tryton
                                Elegance
                                • 2008
                                • 935

Prawie że tak

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

a na 50 cm baciku to słyszymy tylko tych z takich odległości co mają długie baty
                                  Im krótszy siurek tym dłuższa antena :lol: (taki żarcik)

Komentarz

• tryton
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 935

Raczej im droższe auto taki ot

Komentarz

• lukanio63
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 202

Oj kolego nie ladnie... Zatrzymaj takie uwagi dla siebie!

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Raczej im droższe auto taki ot
                                        Wiesz co kolego, aż sprawdzę :lol:

Skoro tak jest to raz powinienem mieć pytę po kolana, a raz długości 0,5cm :lol: :lol:

To też taki żarcik :lol: :lol:

A wszystkim życzę Wesołych Świąt i super łączności niezależnie od tego co mają na dachu!

Szerokości i przyczepności. Podziękował za dyskusię i pozdrowił

Komentarz

• mikolaj93
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 385
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja w sobote (4 rano) będe leciał z Łodzi do Zamościa to sprawdzę z jakimś mobilem ile ciągnie ml-a
                                          Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                                          !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
                                          Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8160
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Oj kolego nie ladnie... Zatrzymaj takie uwagi dla siebie!
                                            zostaje zdecydowanie przy triflexie! :diabelski_usmiech

Komentarz

• bradley
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1465

Nastepnym razem spytaj sie z ktorego slupka nadaje bo w wydumki "skoro on jest tam a pyta o to to MUSI byc tam" do mnie nie przemawiaja

Mogles trafic akurat na dzien z dobra propagacja i to wcale nie oznacza, ze na codzien masz 19km zasiegu... Jedna jaskolka wiosny nie czyni.
                                              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8160
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak czy inaczej 19 km na codzien nie da sie "osiagnac" ale ponad ok 10 km jest to osiagalny wynik i wcale nie trzeba miec 1,5 metra....... choć w wynik kazika wierze......bo dosc podobny miałem kiedys miałem 8)

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez bradley
                                                  Nastepnym razem spytaj sie z ktorego slupka nadaje bo w wydumki "skoro on jest tam a pyta o to to MUSI byc tam" do mnie nie przemawiaja

Mogles trafic akurat na dzien z dobra propagacja i to wcale nie oznacza, ze na codzien masz 19km zasiegu... Jedna jaskolka wiosny nie czyni.
                                                  Bradley i reszta: czy ja kurwa nie powiedziałem że na codzień to mam mniej więcej połowę mniej???
                                                  Problemy masz z oczami czy ze zrozumieniem czytanego tekstu??
                                                  Napisałem też, że to mój rekord na tej antenie. Dłuższym też oddaję pokłon, bo 31km na lemmie zrobiłem.

PS. Bradley, kolegami to my raczej nie jesteśmy :lol:

Komentarz

Pracuję...